Vítejte u Čmoudíku

Co nás čeká...

Táborová kronika 2024 ZDE zatím do 10.7.2024 včetně
Datum: 1.7.-16.7.

DEN 1 – 29. 6. 2024

Tábor je! Nesešli jsme se sice v plném počtu… zdravíme Zajíce a Kiliho😊 ale ostatní děti v tom vědce nenechaly a pomohou nám rozluštit záhadu Superhmoty! Neptejte se, my taky nevíme, co to je?!

Zpráva z tiskové konference k Superhmotě

Celá akce seznámení s vědci a objevy v jeskyni nedaleko našeho tábořiště probíhala pod dozorem novinářů, kteří byli následně uneseni, protože vědci dostali nařízení rozhovor nepublikovat, jelikož se jedná o přísně tajný materiál. Žanet s Karčou čekaly v lese hodinu na záchranu, protože pokud řeknete jděte na severovýchod, Modrá se vydá všemi směry jen ne tím správným. Nakonec novináři byli osvobozeni a (ne)dobrovolně přizváni k expedici časem. Pro objevení podstaty Superhmoty se musíme vydat totiž do minulosti, a ne v okénku Leoše Mareše, ale vezmeme to pěkně od počátku…ale o tom někdy příště.

Co jsme dneska dělali?

A protože nás čekalo horké odpoledne, trávili jsme jej u plné hrázky. První soutěž byla na šikovnost, a i zde se Modrá „pochlapila“, neumí si svléknout ponožky suchou nohou :D Princip soutěže spočíval v udržení lavoru pouze na nohou a museli si postupně sundávat ponožky, aniž by se jim lavor vylil. Viděli jste foto na whatsapp?

Výdrž jsme ověřili „potápěním“ po ramena :D, kdy celé družiny vpluly do hrázky, a pokud někdo začal vystrkovat končetiny, byl ze hry. Největší výdrž má Hnědá. Také stojí za zmínku, že odhodlání některých členů je obdivuhodné i nejmladší člen (7 let) vydržel v ne zrovna teplé vodě 10 minut. Gratulujeme Hnědé!

Jarda, Sebastian, Natka si zahráli mimo oficiální soutěž challange ve výdrži pod vodou a vyhrál Jarda.

Grilujeme (se) rubrika

Vedro je úmorné a úspěšně konkuruje ovádům, kteří nás sužují. Ještě že má zítra k večeru luchat jako by se tančil na mracích čardáš.

DEN 2 - 30. 6. 2024

Vzbudilo nás všelijaké počasí, ze kterého se vyloupl opět pařák jako Brno 😊 Ale nemyslete si, děti takto negrilujeme, abychom je snědli 😊 Ono u některých by možná hrozila otrava z jejich jedovatého slovníku, ale nebojme se…pár kliků…desítek…stovek a na konci tábora budou mít andělský slovník, anebo aspoň velké svaly 😊

Plnou parou vpřed

Ale dost tlachání, máme pro Vás několik sdělení, co se dneska dělo, začalo to první rozcvičkou pod vedením náčelníka. No, tož to jsme si dali do těla, Vám řeknu!

Snídaně, pobalit a hurá na kola směr Guntramovice k vodní nádrži Budišovka s celou flotilou lodí, paddleboardů, kajaků a nezdolných dětí. Musíme je ale všechny pochválit, nevíme, co dala Šrámka do snídaně, ale jeli jak draci a navzdory nerovnému terénu, byli za chviličku na místě, a to i s občerstvovací pauzou v Budišově v obchůdkách. Nanuky, dejte nám nanuky! Takhle nějak to vypadalo, když se hromada dětí vrhla na mrazáky.

Na lodích řádili jako piráti a v soutěži si nedali nic zadarmo. Sladké vítězství v trojboji (kajak, baraka = nafukovací kánoe a paddleboard) pro sebe ukořistila překvapivě Modrá. A poté závodili ještě i jednotlivci za spoustu bodů! 

Zpátky do tábořiště, byť s drobným defektem, dorazili všichni i Mája. Čerstvá vedoucí Vendy zvládla i technické obtíže, na které je ostatně zvyklá :D, cestou neproplula hladce jako další nováčkovský vedoucí Karča.

Letem světem pravěkem

A aby toho nebylo málo, Superhmota, o které jsme Vás již informovali v minulém čísle, k nám dnes začala promlouvat a rozhodla se nás vzít 300 milionů let zpátky do prvohor a doby trilobitů. Schválně, kolik toho víte o této době, kam jsme se s malými badateli přenesli?

Grilujeme (se) rubrika

V táboře nás už čekala vynikající večeře (vepřové na smetaně s knedlíkem) a zanedlouho i pěkná bouřka 😊

DEN 3 – 1. 7. 2024

Ráno rozcvička, na snídani buchty, a pak díky neutuchajícímu slimpání, neboť deštěm se to nedá nazvat, jsme trávili čas v zastřešené jídelně - uzlovali. Napsali bychom jako o život, ale vůle některých členů je vážně bídná, a proto je věčně taháme skoro za uši zalezlé ze stanů. Poté pod vedením Kariho a Mrkvíka hráli elektřinu, ve které zvláště vynikla Zelená. Taky děti vzděláváme v období, do kterých budeme cestovat, a to formou čtených geostorek jako byla ta předobědová – Z tajuplných hlubin oceánu😊Kdo se těší na poobědový spánek jako já?!

Po obědě (halušky se zelím, bryndzou a slaninou) byl odpolední klid, musíme děti pochválit, že nemají tendence, zvedat Marťase z postele hulákáním a obléháním trampolíny.

Odpoledne děti hledaly trilobity, které museli přinést do laboratoře k výzkumu (kuchyň). Sádrové trilobity si mohou odvést domů jako suvenýr a zadarmo! Pravda, trochu se u toho naběhali. Nejlepší byla Černá, které se značně vyplatily zkušenosti z turistických závodů.

Součástí odpoledního programu byla logická skládačka, kdy cílem bylo rozmístit různé druhy trilobitů do sloupců a řádků. Nejrychlejší byla Modrá (1:30 min.), ostatní raději zmiňovat nebudeme. Nutno dodat, že Modrou značně motivovala Šrámka proslovem o spolupráci.

Na horním hřišti se nám rozmnožily pravěké housenky. Biolit nezabírá ani na ovády, natož na tyto potvory! Při bližším průzkumu se zjistilo, že housenky jsou naše družiny plazící se do cíle. Nejlépe se terénu přizpůsobila Modrá, a o to přece při přežití druhu jde, umět se přizpůsobit.

Jo a taky nedostatek oděvů některých byl tak žalostný, že jsme všichni dostali trička

Skandální okénko

A víte co?! 3. den a teprve byl postaven kůl! Až to zjistí náčelník, někteří z nás budou vyhynulým druhem jako dinosauři.

V noci se tu děly divné věci, Žanet s Marťasem vylévali celty, aby se neprotrhli pod tíhou vody, a jak Marťasovi všecko dlouho trvá, tak najednou šup a už vyléval…přímo Žanet za krk :D Umíte si představit, jak ji potěšila taková půlnoční sprcha :D P.S. Marťas stále žije.

Nejenže se v blízkosti tábora pohybuje nějaké to prasátko, už je máme i na stanu! Ačkoli bodování stanů a pořádku dopadlo nad očekávání dobře, vesměs nad 8 bodů, což je překvapivé, ale konec konců je teprve začátek tábora, našlo se pár prasátek i mezi námi! Natko, Rysko, Fredy FUJ, FUJ, FUJ!

 

DEN 4 – 2. 7. 2024

Ráno jsme měli pracovní, teda někteří, jiní se práci vyhýbají, jak čerti peří. Ale práce nepočká, dnes přijíždí inspekce z ředitelství, sám náčelník osobně, a tak bylo třeba uklidit tábořiště. Slovo rojnice si někteří představují jako děravé džíny :D Ale na třetí kolo po tábořišti už jim to šlo celkem pěkně.

Na svačinu jsme měli melouna, ne Melouna! Ač jsou mezi námi pralidi, nejsme kanibalové!

Před obědem se vydaly družiny s vědci na výpravu k nalezišti trilobitů (kostel ve Staré Vodě).

Stále máme celé družiny v dobrém rozmaru, jak moc si ale věří prověřila Lea a její hra naleziště trilobitů v hlubinách. Řadoví členové totiž museli mít zavázané oči (jsou přece v hlubinách, kde rádcové museli navigovat jejich kroky tak, aby nepošlapali trilobity. No nevím, některým bych nesvěřila ani kočku…plastovou… :D Ale nebojte, všichni to zvládli, nejlíp však Zelená!

Dále se na výpravě děti proměnily v pravěké brouky – museli přenášet přes „útes“ potravu v řetězu jako tvoří mravenci, museli spolupracovat, předávat si potravu bez toho, aniž by spadla pod nohama a nad hlavama, podle toho, kde zrovna číhalo nebezpečí. Vítěz - Modrá.

Hon za vodou z druhohor – účastníci expedice byli poučeni, že jisté druhy bude třeba zachránit a k životu je třeba voda, ovšem voda v druhohorách byla jinačejší než dnes, proto se musely děti vydat po dvojicích úzkým průplavem do studánky pro vodu, protože právě ta je složením podobnou té pravěké. Nejlepšími „vodníky“ je Zelená družina.

A protože zajisté už všem chybí škola, byl i test na postřehy ze včerejšího 1. dílu dokumentu z vědecké laboratoře. Test ovládla Hnědá družina.

Včera jsme Vás taky zapomněli informovat, že někteří mládežníci ochotně (rozumějte dostali to za trest za noční potulky tábořištěm), pomohli postavit kůl na hry. No ještě nás čeká jeden, tak snad budou ještě zlobit, a když ne, dostanou to za odměnu. 😊

Grilujeme (se) rubrika

Dnes táborníky Šrámka a její otroci rozmazlili řízky s šťouchaným bramborem a nesměla chybět rajská polévka 😊Počasí si s námi pěkně pohrává, svítí, nesvítí, zamračeno, peče, ale nic, co bychom pro úspěšnou expedici nepřekonali.

DEN 5 – 3. 7. 2024

Přituhuje! Nejen na teploměru, ochota k rybičkování klesá jako úklidová morálka! Už nám padaly i nuly a prasátka běhají po stanech o sto šest! FX, Kulichu, Ládíku, Jardo, Vildo a Bobku, to je teda úroveň! No a Kili s Fredym se tedy taky se 2 body nevyznamenali :D

Ráno se nebe tvářilo přece jen jakž takž přívětivě, tak jsme hráli turnaje – boj u kůlu a loužárnu. Někdy jsou to boje vskutku bratro/sestro-vražedné. A už máme i vítěze loužárny – Černá, boj o kůl mladší – Modrá, starší – Hnědá.

Zahráli jsme si na žabky, ne ty, co tu likviduje Triss, ale na štafetové skákání v poli. Nejlepším skokanem je Hnědá. P.S. skokanské fotky stojí za to, opravdu koukněte na web cmoudík.cz – fotogalerie – 2024 – tábor.

Hadi – děti se nám transformovaly do predátorů, aby získali svoje teritorium. Snažili se usmrtit ostatní, zakousnutím ocasu, průběh můžete vidět taky na fotografiích na webu. Nejkousavější je Modrá.

Želvičky – družina se snažila převrátit želvičky z jiné družiny na krunýř. Zajímavé je, že Modrá s Černou stejný čas, ale Modré výhru zachránilo předchozí vítězství proti jiným družinám. Nejstatečnější byli Olivka a Seba. Ta Olivka se ale nezdá, co?! Tak bacha na ni a nehleďte ji naštvat!

Z přelomu prvohor/druhohor jsme se přenesli na konec druhohor, předtím však rádcové absolvovali výcvik členů, jak se přizpůsobit prostředí a přežít v prostředí plazů a dinosaurů. Na dovolenou do Itálie jezdí každý, ale do doby dinosaurů (do – 66 mil. let) těžko. A co se v takové době děje? Třeba se procházíte hnízdy s vajíčky dinosaurů a různých ještěrů, štafetově, nechceme přece, aby byla sežrána celá družina naráz! Docela to šlo, jediný kazisvět je Modrá, která své vejce rozbila, a tak nám obohatila květákovou polévku. Hnědá, i přesto, že Zuzka šla dvakrát, protože jí vejce spadlo, vyhrála se slušným náskokem.

Nejen my jsme se objevili v okolí hnízd, překvapil nás tyranosaurus, před kterým jsme se schovali do úkrytu v teepee. Tyrano si odnesl 4 vejce jiných dinosaurů a čekal na jejich vylíhnutí, aby měl chutnou svačinu. 3 družiny si vzaly nápovědu, jak se pohybovat na území mezi plazy (musí se plazit, to je překvapivé, že?), tím pádem je nemohli jiní predátoři chytit a po osvobození vajec si tato mohli ponechat, ale ani čtvrtá družina bez nápovědy se nenechala zahanbit a jednoduše vše opsala :D Vejce jsou teď v péči družin, aktuálně v odpoledním klidu jim staví hnízdečka – dinovejce vyhrála Černá.

DEN 6 – 4. 7. 2024

V noci se nám stala taková divná věc! Protože Lea text vymyslela skvěle, dovolíme si ji citovat, abyste věděli, co se na nečekaném nočním nástupu dělo: „Protože nás čeká náročný den přeskočíme rybičku, snídani, svačiny, oběd i večeři. Vědci pozorováním noční oblohy zjistili, že se blíží meteor, který zaviní konec dinosaurů. Superhmota nás však zvládla přenést i z našich stanů, avšak pouze o pár hodin. Právě jsme se dostali na konec druhohor, před 65. mil lety, do doby, kdy vyhynuli dinosauři. Proč vyhynuli? Země se pravděpodobně srazila s velkým asteroidem nebo jádrejm komety, meteorem. Náraz ovlivnil celou zemi. Do ovzduší se dostalo obrovské množství prachu, který zahalil celou oblohu a ta se stala neproniknutelná pro záření a teplo. Takže tma a zima způsobily, že život začal skomírat a takové několikatunové obludy jako dinosauři nemohou sehnat dostatek potravy. Co dnes budeme dělat, je, že se podíváme na jednotlivce po okolí, jestli nenajdeme nějaké umírající veleještěry. V období druhohor jsou dny kratší než v éře člověka, důvodem je rychlejší rotace Země kolem osy. Dny jsou dlouhé asi 24 minut a rok má 371 solárních dní. Obloha vypadala úplně jinak, než známe my z 21. století našeho letopočtu, protože žádná ze současných souhvězdí tehdy neexistovala. Každý vedoucí s baterkou si vybral místo v okolí tábora, kde představuje umírajícího dinosaura. Vašim úkolem je za 24 minut jich co nejvíce objevit.“ No řekneme Vám budit některé bylo o život! Ale ráno jsme si dopřáli pozdější budíček 😊 Takže děti máme vyspinkané do růžova!

Jelikož se nám objevila únava z předchozích dnů, dnešek jsme pojali pohodově. Luki je na mateřské se svým dinosaurem Jugoslavem a i ostatní družiny pečují o svá mláďata, ve volných chvílích trénují na scénky 😊 No pelechy už pro ně mají, ale máma je máma! Samičky dinosaurů vyhynuly, malým se stýská, družiny si budou muset vymyslet kostýmy dinosaurů, aby jim nahradily matky. Máme to všecko nafoceno a podívejte se do galerie, kterou Rosťa poctivě aktualizuje. Musíme uznat, že se to všem moc moc povedlo a družiny si dali záležet.

No a taky tu máme smutnou zprávu, Natku zlobí v družině Seba a Kili, ono takové normální škádlení je v pořádku, ale odcamcaď pocamcaď, ono pár kopečků s perlíkem nebo koupel v hrázce jim možná vezme chutě dělat naschvály. To nás teda hoši trochu zklamali ☹

A večer máme opět filmový, čeká nás další díl dokumentu! Prý to děcka baví, říkali, a tak jsme si střihli dvojdíl. A zlobivci, co ruší ostatní, druhý den na rozcvičku čeká kopec a perlík, co kluci? Víc večer jsme stihli taky saunu 😊

DEN 7 – 5. 7. 2024

Protože terén je nerovný a všichni živí tvorové se musí přizpůsobit nerovnému terénu. Každá družina musela vytvořit překážkovou dráhu, kterou museli zdolat, nejdříve svoji, potom i ostatních. Taky probíhala příprava lodí na zítra.

Malí vázali regatu a velcí hráli hry s Klárou, učili jsme se házet! Prý by se to mohlo hodit i v domácnosti.

Na oběd nás pohostila Šrámka hrachovkou a špagety s boloňskou omáčkou. To byla dobrota!

Během odpoledního klidu probíhala příprava na scénky a písničky k táboráku.

Ještě bychom rádi zmínili, že opět proběhl přenos časem do současnosti.

Dále se hrálo ringo a měli jsme povídací kolečko, vyslaní novinářští zvědové zpovídali družiny, jak se jim u nás líbí, nelíbí a co by se jim líbilo/nelíbilo.

Taky jsme chystali lodě, pádla, vesty, helmy, boty do vody a všechno potřebné na zítřejší plavbu. Pochvalu si zaslouží Bobek, Kili, Žralok, kteří nakládali do plného auta a nezdejchli.

Taky Vás asi zajímá, co malí dinosauříci, rostou jako z vody a některým i prospívají, někteří si jejich „miminko“ nechají klidně ukrást! To by teda byli rodiče!

Abychom Vás neochudili, zachytili jsme pozdrav pro babičku Zdeňku, Zajíce a Andrejku:

Z Podlesí zdravíme,

ve stanu teď sedíme,

Dinosauří venku šlapou,

kuchařku tu máme zlatou.

Hry tu různé hrajeme,

krev vedení sajeme!

Jeee a málem bychom zapomněli Vás informovat o speciální ranní rozcvičce pro včerejší výtržníky! Jak již bylo avizováno, běhali do kopce s perlíky, Marťas jim připravil různé velikosti a střídali se, takže běželi tříkrát. Příště si zlobení rozmyslí! Perlíky doporučujeme pořídit do každé domácnosti, případně můžeme v těžkých obdobích zapůjčit!

DEN 8 – 6. 7. 2024

To vám byl dneska den, to budete koukat, co my jsme všechno zažili!

Budíček byl dříve než obvykle, abychom už v 9:30 byli v plné parádě na kopci, kde čekal objednaný autobus. Docela se nám ta současnost líbí, tak v ní chvíli pobudeme! Takže žádné rozcvičky, ty budou až na lodi a alou na kopec.

Řidičská osádka se mezitím svezla do Háje 😊 (u Třeštiny), kde bude cíl dnešní trasy, ale abychom to vzali popořádku! Startovací čára začala v Postřelmově v kempu Pískáč, kde bylo vidět, že děcka mají pěkné kapesné, protože to byly nákupy jak na svátky :D Pokud jste tam byli v pozdějších hodinách a došly párky v rohlíku, limonády a nanuky, tak to jsme způsobili my! Přiznáváme se dobrovolně. A hurá na řeku! Čeká nás krásných 16,5 km Moravou!

Ale první se koupal Bobek!

Tomáš má dneska super skóre! Po asi třech km píchl loď, do které udělal díru jak do jiné dimenze. Prý nehoda! Ale to naši novinářští zvědi ještě zjistí! No a sotva vlezl v půlce trasy na kajak, vykoupal se po 50 metrech. Ale pak už dojel 😊A aby v tom nebyl sám: koupala se i Zuzka a její komentář: „Držela jsem se těch kořenů a najednou jsem se začala převracet a už jsem věděla, že to nezachráním, tak jsem začala vyhazovat věci, abych je neutopila.“ No hlavně pádlo, Zuzi!

Ryska - kajak - najela do průzoru, kde zjistila, že se nevleze a už to nezvládla a vystřihla otočku!

Karča + Ládík – věděli jste, že se dá otočit i nafukovací baraka? A tak se nám potopil kameraman! Ale Ládík měl radost!

No a Zuzka to vzala rovnou dvakrát! Natku jsme přejeli my s Marťasem, ale fakt jsme nechtěli! To ne já! Ona si zastaví před jedoucí lodí, chápete to?!

Ale byli jsme šikovní! A rychlí jako vítr! Dali jsme si i pauzičku v jezu Lukavice, kde jsme vyjedli barely s jídlem, co nám Šrámka nabalila 😊 a pokračovali do cíle… K Vile Háj.... nejenom na dobrou zmrzku....

A Žanet a Marťas večer zabloudili do kostela ve Staré Vodě, který byl otevřen a čítal zajímavou prohlídku! A už jsme domluvili i na zítra prohlídku pro děti! Ono kostel má zajímavou historii, obzvláště v kontextu vojenského prostoru, ve kterém se nachází.

DEN 9 – 7. 7. 2024

Ráno začalo olympijsky! Olympijský oheň plápolal v pařáku využit k ohřevu vody na mytí zubů a na nádobí :D To je efektivnost co? Ale vážně olympiáda byl v disciplínách trojskok, trefu do kruhu, šipky, člunkový běh, střelbu balonem na fotbalovou bránu, lukostřelba, skok přes švihadlo (kolik přeskoků uděláte za minutu? Trumfnete Sebu se 102 přeskoky?), skládání sirek levou rukou (leváci pravou), chůze s pingpongovou pálkou a míčkem, hod na kůl, přenos granátu na čas.

A dlouho jsme se nezmínili o stanovníku, tak jak si Vaši miláčci vedou?! No Kulich a FX, Fredy a Kili s jedním bodem to nevyhráli a Ryska a Natka se 3 body teda taky ne :D

Před obědem proběla regata družin a cikcak morseovka, kterou vyhrála Černá.

Odpoledne dobrovolný turnaj – šachy, dáma, ping pong, ostatní, co nemají zájem vyhráli lov na smůlu, protože táborák se blíží a je třeba zrobit fakule!

Po odpolední svačině naskákali Jirkáč, Kari, Luki, Ládík, Kili a Eda Rosťovi do dodávky a zajeli do kostela ve Staré vodě. Zbytek je lenivý a radši zůstal makat v táboře. Šrámka mezitím zajela pro Karču do Budišova a dojely za nimi ke kostelu. Kilimu a spol se do tábora tak nechtělo, že jeli s Rosťou i pro vodu ke studánce. Taky pomohli v kostele místnímu duchovnímu, který Vás rád provede o sobotě a neděli v čase 11:00 až 18:00, taky o svátcích, ale duchovní je trošku blázen a velký nadšenec a rád nás provedl i v 19:00 na hodinové prohlídce. A víte, co určitě nevíte? V kostele „zpívají“ zvony dovezené z Hlučínska, tušíme Šilheřovice a lavice z Karviné

Večer už jenom sprcha a zpívání v teepee.

 

 

Grilujeme (se) rubrika

Na oběd byly s láskou Marťasem šulané knedlíky, zelí a uzené maso a sekerková polívka 😊 To je ale tajemství šéfkuchaře a možná Vám děti napoví, co za dobroty skrývá, my jen napovíme, že v ní byl špekáček 😊

 

Den 10 – 8.7. 2024

Dnešní ráno jsme začali dohrávat ringo a starší si dodělali regatu. A co se týče bodování, tak Naty s Ryskou mají stále čuníka. Chro! Chro!

Po přenosu do třetihor měly družiny najít a poznat co nejvíce druhů dřevin. Nejlépe se dařilo Černé, zatímco Modrá jich sice nasbírala hodně, ale určit už je pak nedokázala.

V mezi chvíli měli Kadeti začít s fakulemi, každopádně to bylo marné a muselo se toho ujat vedení a strávili u toho celý odpolední klid. Družiny dodělávaly na poslední chvíli svÁ videa, na které měli celý týden. Klasika!

Po odpoledním klidu proběhl lov potravy ala kradení míčků děcka proti vedení. A musíme uznat vedení to zmohlo podstatně více. No a po posilnění přesnídávkou s piškoty pokračujeme bojem o míč a indiánskou házenou, nebo-li haka.

Po výborných vaječných chlebech jsme se dívali na další díl dokumentárního seriálu.  Po náročném dni šli všichni až na Kadety, kterým se moc nechtělo spát, do hajan snad ještě před večerkou. A dobře udělali v noci je čekala stezka odvahy. Po cestě mohli spatřit i T-Rexe, ten byl však hodný, nikoho nesežral a do tábora se vrátilo všech 25 dětí, ačkoli Jirkáč jich napočítal 34, tak nevím, kdo šel kolem něho dvakrát. Luki s Kimono se na to vykašlali a Ládíka nám nešlo vzbudit. Budeme se muset zeptat pančelek ve škole, jak to dělají!

Grilujeme (se) rubrika

I přes to, že měl kuchyňskou Luki s Okurkou nám nějaké chleby s nutelou na snídani zbyly.

 

DEN 11 - 9. 7. 2024

Protože se nám poslední Kadeti vrátili ze stezky odvahy až kolem 00:30, měli jsme budíček posunutý až na krásných 9:30. Zuby, rybička, šifra, hádanka a honem na kolo. Klárka, Mrkvík a Kari vzali plavčíky a většinu lodníků do Budišova na rozhlednu a do kempu na minigolf a dobrotky a nanuky. Proběhlo mini školení, jak se chovat s golfovou holí a vzápětí bum František už vzal bráchu přes hlavu. Také na nákupy do obchodu se jelo, protože děti mají peněz dost a rády utrácí. Martin, Karča a Vendy vzali zbytek na trošku větší cyklo výlet. Vzali jsme to přes Kružberk, Janské Koupele až do Podhradí na zříceninu hradu Vikštejn. Hned při sjezdu z Kružberku to Zuzka trochu neubrzdila a skončila v ostružiní, pár odřenin, ale jinak je celá. Po pauze dole v Podhradí zpátky přes Čermnou ve Slezsku a Budišov. Nějakým velkým technickým problémům jsme se vyhnuli, ale bylo potřeba seřídit Vendy brzdy a Rysce přehazovačky. No celkem to bylo krásných 50 km, ale musíme uznat, že v tom vedru ty kopce nebyly žádná sranda. A taky nám při cestě do tábora přišlo do cesty malé koťátko, a to tam přece Olivka nemohla nechat. Tak že by nový člen rodiny malý Čmoudík či Čmoudice?! Balů už sice pokukoval, ale kočku nechal býti a Triss je naštěstí daleko 😊.

Grilujeme (se) rubrika

Přes den sice na rohlíkách, ale za to večer na nás čekala výborná rajská s kuličkami. A nutno zmínit, že dneska jsme se nejvíce grilovali my sami. 30 stupňů na sluníčku v těch kopcích nebyla žádná sranda.

 

DEN 12 – 10. 7. 2024

V dnešním 30 stupňovém vedru jsme se pomocí super hmoty přesunuli do doby ledové. Závidíte co? A aby nám v ní někteří nezmrzli prvním úkolem družin bylo za 15 minut navléct co nejvíce kusů oblečení na jejich člena. Myslím že Okurka, Linda, Adidas a Teo se nám pořádně zapotili.

Hned poté se naším družinám ztratili rádcové a dostali jenom zašifrované informace, že rádcové umrzli a musí jim donést teplý čaj a oblečení. První zpráva je zavedla na horní parkoviště, další do sauny a potom vyrazili na šifrák. První byla Modrá, v těsném závěsu Hnědá, Černá a Zelená. No ti tam snad Tejnu chtěli nechat zmrznout úplně! No a slovy Seby: „Ten čaj byl pěkně hnusnej!“ Takže až Vás Modrá pozve na čaj, vymluvte se!

Na zchlazení odpoledne proběhl lov ledových krů z našeho potoka. A taky lodě se samy nevyčistí, takže Námořníci a Kadeti na to naběhli. Plavčíci s lodníky si hráli s vodou.

Večerní táborák nám zapálili Mája s Bobkem za celoroční bodování (1. Zajíc, 2. Bobek, 3. Mája 😊)a po pár písničkách nám družiny předvedly jejich herecké výkony. A co se týče scének, tak za nás první Modrá s jejich zubařkou Naty. Nebojte až na Kiliho, kterému jich z pusy vypadlo rovnou několik všichni své zuby mají. Vyznamenal se i Fredy s vyprávěcí storkou. A Zelená družina klikuje ještě teď az jejich „vybraný“ slovník!

Táborák připravili Jirkáč, Peťánek a Mrkva! Stará latra hořela sama a tím Vám odpovíme i na palčivý problém: Hoří ho…? Hoří!

Dneska se grilovalo o sto šest. Zaply se 2 centrály, 5 toustovačů a jelo to tu jako ve velkovýrobě. Dali byste si raději tvarůžkové nebo šunkové tousty? Vedení je připravili Honza a Eidam, družiny se museli o své členy postarat navzájem.

 

 

 


Přihlásit na výpravu:

Jméno a příjmení(přezdívka):

Účast:









Červenec

Po Ut St Ct Pa So Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
>
Administrátor











TOPlist
  
© 2007 - 2010 Design by  Jan Dudek - Sněhur